Dupla Ady/Petőfi Győrben

Előadás: 

Ma délelőtt Győrben két Ady/Petődi előadást játszott Katona László és Kovács Krisztián. A képet köszönjük Szálinger Balázs költőnek, aki az előadások utáni beszélgetéseket vezette. A srácok szerint a kép címe: "Vágóhídra engedés előtt." 

A győri iskola névadója Pattantyús-Ábrahám Géza Kossuth-díjjas, okleveles gépészmérnök, műegyetemi professzor, akadémikus. 1885-től 1956-ig élt, Műegyetemi oktató munkája mellett részt vett több jelentős műszaki feladat megoldásában. Sümeg, Izsák, Tata-tóváros villamosításában is fontos szerepet kapott. Számtalan középület teher- és személyfelvonóját tervezte, illetve beépítésüket irányította (pl. az Országház, a lillafüredi Palota-szálló felvonója). Sokat tett azért, hogy a mérnökképzés mellett szervezett kereteket kapjon a továbbképzés. Kezdeményezésére hozták létre – Európában elsőként –1939-ben a Mérnöki Továbbképző Intézetet.

1945-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, számos anekdota kering róla, íme az egyik:

Az utcán posztoló rendőr arra lesz figyelmes, hogy késő este, zárás után a Műegyetem kerítésén sorra másznak át hallgatóforma fiatalemberek. A rendőr kérdésére mindegyik így védekezik:

– A Patyi bácsinál vizsgáztam.

Amikor úgy éjfél felé egy idős úr is igyekszik kifelé a kerítésen át, a rendőr dühösen rászól:

– Remélem, nem azt akarja mondani, hogy maga is a Patyi bácsinál vizsgázott.

– Nem kérem, én vagyok a Patyi bácsi.