Szégyen

Mundruczó Kornél / Proton Színház: Szégyen 

 
Megint Mundruczó. Megint Proton. Egy már befutott nemzetközi koprodukció. A főszerepben Zsótér.

„A Szégyen pedig Mundruczó Kornél legjobb rendezése a Szorokin-adaptáció óta: a Jég (ami még színtiszta magyar produkció volt) tudott ennyire belehasítani a színházba, mint ez a Szégyen tudna, ha elegen láthatnák itthon is, abban a közegben, amelyből vétetett… De már a színházon kívüli világon jár az eszünk; Mundruczónak - külföldön is - sikerült elérnie, hogy körülnézzünk, nem annyira kívül, mint inkább belül. Kérdések tolulnak, és nemcsak a "mit tennék én a helyében", hanem az, hogy vajon mindig elég körültekintőek-e az úgynevezett egészséges első reflexek, és vajon nem a belegondolás elől menekülünk-e általuk. Szóljon, aki tud ennél aktuálisabb házi feladatot itt és most.” (Csáki Judit)

A Szégyen főhőse egy, a messzi Dél-Afrikában, a poszt-apartheid időszakában Cape Townban romantikus irodalmat tanító professzor, David Lurie. A regény szétfeszíti a helyi társadalmi erővonalak alkotta kereteket és éles pontossággal képes rámutatni saját európaiságunk legnagyobb kérdéseire. Azokra a közös félelmekre és problémákra, amelyek egy nyilvánvalóan nagy átrendeződés előtt álló kontinensen mindannyiunkat foglalkoztatnak. David figurájában egy fehér afrikait ismerünk meg, a mindig is kiváltságokkal és előjogokkal rendelkező sznob entellektüel alakját, aki egy új társadalmi berendezkedésben elveszíti a hatalmát és minden viszonyítási pontját.
 
Szereplők / With:
Bánki Gergely, Derzsi János, Katona László, Monori Lili, Rába Roland, Székely B. Miklós, Szemenyei János, Tóth Orsi, Wéber Kata, Zsótér Sándor
Díszlet, jelmez / Set, Costume: Ágh Márton
Dramaturg / Dramaturge: Petrányi Viktória
Zene / Music: Szemenyei János
Produkciós vezető / Production manager: Büki Dóra
Produkciós asszisztens / Production assistant: Csató Zsófia
Műszaki vezető / Technical manager: ÉLTETŐ András
Fény / Light: Éltető András, RIGÓ Zoltán
Hang / Sound: Belényesi Zoltán
Kellék / Props: Nagy Gergely
Videó / Video: GYORGYOVICS Zoltán
Öltöztető / Dress up: Oláh Tímea
Rendező / Director: Mundruczó Kornél
 
Külön köszönet / Special thanks: 
Benkő Fruzsina 
Juhász Róbert 
Susán Piroska
 
Koprodukciós partnerek / Co-production partners: Wiener Festwochen, Festival d’Avignon, KunstenFestivalDesArts, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Malta Festival, Hebbel am Ufer, Romaeuropa 2012.