Kivettem a fejemből egy gömböt

Abszurd zenés kabaré Danyiil Harmsz írásaiból. 

Ez vajon benne lesz? 

"4. Szonett

Meglepő dolog történt velem: egyszer csak nem jutott eszembe, mi jön előbb, a 7 vagy a 8.
Átmentem a szomszédokhoz, és megkérdeztem, mit gondolnak ennek kapcsán.
Mennyire meg voltam lepve, ahogy ők is, amikor egyszer csak rájöttek, hogy nekik nem jut eszükbe a számok sorrendje: arra emlékeznek, hogy 1, 2, 3, 4, 5 és 6, de hogy tovább hogy van, arra nem.
Elmentünk együtt a „Gasztronom” nevű kereskedelmi boltba, a Znamenszkaja utca és a Basszejnaja utca sarkára, és megkérdeztük megrökönyödésünkről a pénztárosnőt. A pénztárosnő szomorúan elmosolyodott, kivett a szájából egy kis kalapácsot, és apró orrmozdulatok kíséretében azt mondta:
„Szerintem a hét a nyolc után következik abban az esetben, ha a nyolc a hét után következik.”
Megköszöntük a pénztárosnőnek, és boldogan kiszaladtunk a boltból. Ekkor azonban újra nekibúsultunk, ugyanis belegondoltunk abba, amit a pénztárosnő mondott, és az volt a benyomásunk, hogy annak nincs semmi értelme.
Mit tehettünk volna? Elmentünk a Nyári parkba, és elkezdtük számolni a fákat. De amikor 6-ig értünk a számolásban, megálltunk, és elkezdtünk vitatkozni: egyesek szerint a 7 következett, mások szerint a 8.
Sokáig vitatkoztunk volna, de akkor szerencsére az egyik padról leesett egy gyerek, és mindkét oldalon összetörte az állkapcsát. Ez elterelte figyelmünket a vitánkról.
Azután mindenki szépen hazament.

1935. november 12."

produkciós vezető
Zeneszerő
Rendező

Kapcsolódó tartalmak

November 5-én mutatjuk be új előadsunkat az Rs9 Színházban. A Danyiil Harmsz írásaiból készülő abszurd zenés kabaréban Katona László mellett Roszik Hellát és Darvas Kristófot láthatjátok és hallhatjátok remek dalokat énekelni.

...az Rs9 Színházban megnyílik az orfeumi téridőkapu és kilép rajta, kezében egy üveg vodkával és kovászos uborkával Danyiil Harmsz férfi és nő alakban. Dalra fakad és történeteket mesél...

"Másfél-két évvel ezelőtt Darvas Kristóf megkeresett minket Roszik Hellával, hogy egy rádiójátékhoz írt néhány dalt" - Katona Laci a Kivettem a fejemből egy gömböt előadásról mesélt.

Hetényi Zsuzsa: Danyiil Harmsz színpadon – itt és most, nekünk, belénk