Ők a legprímább udvarhelyiek

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Príma Rádió szerkesztősége a Príma Polgár díjátadó ünnepségét kedden a Művelődési Ház koncerttermében. Mindenki ott volt, aki számít, aki politikai közhellyel élve „öregbíti városunk hírnevét".

Orosz-Pál Levente a rádió igazgatója ünnepi gondolatai között azt is elmondta, idén az előző évekhez képest sokkal több ajánlás, illetve szavazat érkezett. A díjak átadását megelőzően László János, a rádió igazgatója és a Príma-díj megalapítója, Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának ideiglenes ügyvezetője, illetve Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

„A hírérték és a bulvár vonzáskörében sokszor el szokott törpülni és inkább választják az olcsó nézettséget, az olcsó és nagyobb kommenteléseket, az olcsó és sokkal több nézettséget, ellenben a Príma Rádió tekintetében azt látom, mert azt látom kilenc éve, hogy folyamatosan felvállalja a közösség ügyeit" – így méltatta a rádió szerkesztőségét Borboly, aki most még a Facebook-on való élő bejelentkezését is mellékelte, beérte egy kis görgetéssel.

A legprímábbak

A beszédek után jött az est fénypontja, díjazták az Udvarhelyen, vagy Udvarhelyért tevékenykedő príma polgárokat. A sportolók közül idén Tálas Huba, az SzKC csapatkapitánya kapta meg a díjat. A marosludasi születésű beálló rengeteget tett hozzá a város kézilabdacsapatának sikereihez.

Balázs Ferenc fotóművészt is kitüntették, aki amellett, hogy folyamatosan fényképekkel dokumentálta Székelyudvarhely életét, már első fényképezőgépének megvásárlása, 1955 óta, rengeteg udvarhelyi fotóst indított el a pályán.

Az idei év pedagógusa Bíró G. Albert nyugdíjas matematika tanár lett, aki el is érzékenyült a díj átvételekor. Az UBIM kitalálójával készített interjúnkat itt olvashatjátok el.

A Príma orvos díjban Dr. Lőrincz Katalin részesült, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház gyermekgyógyászati osztályának volt főorvosa, míg az „Udvarhelyért" Príma-díj győztese Katona László Budapesten élő, székelyudvarhelyi színész lett, akinek egy héttel ezelőtt tekinthettük A kézmosás fontosságáról című előadását a G. Caféban. Hiányában testvére, Katona Zoltán újságíró vette át a díjat, de Katona László videoüzenetben köszönte meg a kitüntetést.

A Príma polgár díjat Nagy Aranka nyugdíjas tanítónő érdemelte ki azzal, hogy a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának kultúrfelelőseként és nyugdíjasként is ragaszkodott az értékeinkhez, a népünk hagyományaihoz népdalokat, néptáncokat tanítva diákjainak.

Végezetül a díjazottak néhány szóban megköszönték a kitüntetést, és el is kezdődött a már hagyományos Príma Gála utáni koccintgatás.

forrás: Gál Előd